Jak uzyskać najlepszą sianokiszonkę?
Sianokiszonka to jeden z rodzajów paszy dla bydła, który pozwala na efektywne karmienie w najbardziej wymagających okresach. Aby ją uzyskać, niezbędne jest dbanie o siano już od pierwszej chwili po skoszeniu. Zobaczmy zatem, jak się nim zająć.
Czym jest sianokiszonka?
Sianokiszonka to siano, które zostało poddane specjalnej fermentacji. Proces ten zachodzi dzięki bakteriom i jest związany z odpowiednimi warunkami, które panują w całej objętości siana – przede wszystkim z wysoką temperaturą i wilgotnością sięgającą powyżej 20%.
Powstająca w ten sposób sianokiszonka jest gotowa po około 6-8 tygodniach od początku przygotowań. Stanowi cenne źródło pożywienia, witamin i minerałów dla wszystkich zwierząt gospodarskich oraz koni.
Przykrywamy folią do sianokiszenia
Najważniejszym etapem jest uzyskanie odpowiednich warunków do sianokiszenia. W tym celu należy przykryć ułożoną na kopce, świeżo ściętą trawę specjalną folią do sianokiszenia, którą możemy znaleźć pod adresem https://www.rol-pol.com.pl/folie-do-sianokiszonki/.
Folia jest wykonana z grubego, mocnego tworzywa, które powoduje pocenie się siana – czyli powstawanie odpowiednich szczepów bakterii oraz warunków do ich rozwoju. W ten sposób możliwe jest kilkutygodniowe kiszenie siana.
Przechowywanie gotowego siana
Siano po sianokiszeniu należy także przechowywać w odpowiednich warunkach, a także transportować zgodnie z zasadami, które pozwolą na zachowanie maksymalnej ilości i najwyższych wartości paszy. Właśnie dlatego folie do sianokiszenia o różnych wymiarach i gramaturze są stosowane do owijania i zabezpieczania siana na czas magazynowania oraz transportu. W ten sposób pasza nie jest tracona niezależnie od tego, jakie postępowanie jest z nią prowadzone.