Jakie przetwory można zrobić w domu?
Jakie przetwory można zrobić w domu? Istnieje wiele różnych rodzajów przetworów, które można zrobić we własnej kuchni. Większość z nich jest dość łatwa do wykonania, choć niektóre wymagają inwestycji w duży garnek do gotowania i trochę czasu. Oto spojrzenie na najbardziej powszechne rodzaje i sposób ich wykonania:
Dżemy
Robienie dżemów jest proste – owoce łączy się z cukrem i gotuje, aż zgęstnieją i będą się łatwo rozprowadzać. Dżem można zrobić z pektyną lub bez, ponieważ pektyna jest dodawana do komercyjnych dżemów, aby pomóc im żelować. Jeśli chcesz zrobić dżem bez dodatku pektyny, użyj owoców o wysokiej zawartości pektyny, takich jak jabłka, śliwki, kraby, pigwy i jagody. Owoce o niskiej zawartości siarki nadają się tylko do słodkich smarowideł (tzn. nie są żelowane).
Można również zrobić pastę z suszonych pomidorów
2 słoiki pomidorów (lub 4 szklanki posiekanych świeżych pomidorów), grubo posiekane
1 filiżanka suszonych pomidorów, grubo posiekanych
2/3 szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki czerwonego octu winnego
1/4 łyżeczki soli
Połącz wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 15 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Podczas gotowania często mieszaj.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://funokay.pl/ .