Jakie przetwory można zrobić w domu?

Jakie przetwory można zrobić w domu? Istnieje wiele różnych rodzajów przetworów, które można zrobić we własnej kuchni. Większość z nich jest dość łatwa do wykonania, choć niektóre wymagają inwestycji w duży garnek do gotowania i trochę czasu. Oto spojrzenie na najbardziej powszechne rodzaje i sposób ich wykonania:

Dżemy

Robienie dżemów jest proste – owoce łączy się z cukrem i gotuje, aż zgęstnieją i będą się łatwo rozprowadzać. Dżem można zrobić z pektyną lub bez, ponieważ pektyna jest dodawana do komercyjnych dżemów, aby pomóc im żelować. Jeśli chcesz zrobić dżem bez dodatku pektyny, użyj owoców o wysokiej zawartości pektyny, takich jak jabłka, śliwki, kraby, pigwy i jagody. Owoce o niskiej zawartości siarki nadają się tylko do słodkich smarowideł (tzn. nie są żelowane).

Można również zrobić pastę z suszonych pomidorów

2 słoiki pomidorów (lub 4 szklanki posiekanych świeżych pomidorów), grubo posiekane

1 filiżanka suszonych pomidorów, grubo posiekanych

2/3 szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki czerwonego octu winnego

1/4 łyżeczki soli

Połącz wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia 15 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Podczas gotowania często mieszaj.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://funokay.pl/ .