Jak działają nasze kubki smakowe?
Kubki smakowe to małe obszary komórek, które reagują na substancje chemiczne zawarte w jedzeniu. To one sprawiają, że cieszymy się niektórymi smakami, a od innych stronimy. Są one częścią systemu chemicznego naszego ciała, znanego jako układ smakowy. Kubki smakowe znajdują się na języku, jak również w innych częściach jamy ustnej i gardła, ale najbardziej skoncentrowane są na powierzchni języka.
Język składa się z wyspecjalizowanych mięśni pokrytych tysiącami małych wypustek, czyli brodawek. W każdej z nich znajduje się kilka kubków smakowych, które są skupiskami komórek zwanych receptorami smaku. Zadaniem tych komórek jest wykrywanie specyficznych substancji chemicznych w naszym pożywieniu i wysyłanie sygnału do mózgu poprzez włókna nerwowe.
To, na jakie cząsteczki reaguje dany kubek smakowy, zależy od tego, jakie komórki receptorowe zawiera. Niektóre z nich reagują tylko na substancje chemiczne wytwarzane przez nasze ciała, podczas gdy inne reagują tylko na specyficzne cząsteczki, które spożywamy podczas jedzenia – sztuką ostrości, które odczuwasz po spożyciu papryki jalapeno, jest spowodowane związkiem zawartym w papryce, który aktywuje specyficzny dla danej cząsteczki receptor w receptorach bólu języka! Więcej ciekawostek znajdziesz na stronie https://brainboss.pl/ .