Co warto jeść w ciąży?
Ciąża to czas ekscytacji i być może niepewności. To naturalne, że chcesz się przygotować na przyjście dziecka i możesz zastanawiać się, jakie produkty odżywią Ciebie i Twojego rosnącego członka rodziny. I to jest dobre pytanie!
Kwas foliowy
Kwas foliowy jest niezbędną witaminą dla przyszłych matek i ich płodów (oraz dla wszystkich kobiet, które mogą rozważać ciążę w najbliższej przyszłości). Ale inne ważne składniki odżywcze są również niezbędne, więc powinnaś starać się jeść różnorodne produkty ze wszystkich głównych grup żywności.
Białko
Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla kobiet w ciąży – odgrywa ważną rolę w rozwoju płodu i pomaga matce odzyskać siły po porodzie. Jest ono również niezbędne w zapobieganiu stanu przedrzucawkowego, stanu charakteryzującego się wysokim ciśnieniem krwi, który może rozwinąć się w późnym okresie ciąży. Staraj się jeść białko z każdym posiłkiem. Zalecane źródła to mięso, takie jak wołowina, wieprzowina, kurczak, indyk i ryby, jajka, niskotłuszczowe produkty mleczne, fasola i tofu.
Wapno
Ważne jest również, aby uzyskać wystarczającą ilość wapnia, który promuje prawidłowe tworzenie kości u płodu. Wapń jest niezbędny, aby pomóc zapobiec kobiecie w ciąży od rozwoju osteoporozy po porodzie. Źródła obejmują niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i ser.
Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie https://momstyle.pl/ .